søndag 2. januar 2011

Sjekk ut ingrediensene i kosmetikk og hudpleie med iPhone

Det er ikke alltid så enkelt å vite hvilke ingredienser som er bra for huden og hva som kan være irritanter eller allergifremkallende. Spesielt ikke om man står i en butikk og ikke har allverdens med tid til å gjøre research.

Jeg har testet ut en app til iPhone som heter Cosmetics Ingredients som er et oppslagsverk som inneholder tusenvis av ingredienser du finner i kosmetikk og hudpleie slik at det er lettere å slå opp om du er i tvil når du skal gjøre nye innkjøp.

Jeg har gjort et kvikt søk på ingrediensene i NYX Jumbo Eyepencil og har fått følgende resultater:

Ceresin wax: Kan irritere enkelte hudtyper
Candelilla wax: Ikke noe skummelt med det
Beeswax: Ufarlig
Polyisobutene: Ufarlig
Mineral Oil: Til tross for at dette har rykte på seg for å tette porene er det likevel ansett som den tryggeste fuktighetsgivende, ikke-irritant ingrediens som finnes. Nice to know!
Hydrogenated Styrene: Appen fant ikke denne ingrediensen
Isopropyl Myristate: Tidligere testing på dyr har indikert at dette kan klogge porene, men ingen nyere forskning på mennesker har underbygget denne påstanden. Konklusjon: ansett som trygg
Ethylhexyl Palmitate: Appen fant ikke denne ingrediensen
Isostearyl Isosterate: Appen fant ikke denne ingrediensen heller
Mica: Trygt mineral som gir glans og skinn
Iron Oxide: Trygg
Pigment: Fant ikke denne heller gitt
Propyl paraben: Uenighet om dette preservativet er farlig eller ikke. Selv om den er ansett som lavere risiko enn andre preservativer har forskning vist at den kan forstyrre østrogenproduksjonen som igjen kan fremkalle bryskreft. Min kommentar: dette er på ingen måte påvist og norske helsemyndigheter sier at mengden som finnes i kosmetikk er å anse som ufarlig.
Bha: Syntetisk antioksidant som man mistenker å være kreftfremkallende (!!)
BHT: Syntetisk antioksidant som man mistenker å være kreftfremkallende (!!!)

Min mening om appen:
Appen fant 11 av 15 ingredienser. Enkelte søk kan være problematisk, som f.eks er Pigment en samlebetegnelse for flere ulike fargestoffer og man må vite ekstakt hvilket fargestoff som er brukt for å kunne gjøre et oppslag. Det er ikke så enkelt så lenge det ikke er listet under ingrediensene på produktet.

Jeg likte veldig godt at appen fortalte litt om ulik bakgrunn på ingrediensene, hvilken funksjon de har, hvilke produkter de er mest vanlig i og i hvor stor grad de blir brukt. Synes også det er et stort pluss at den informerer om omdiskuterte ingredienser som f.eks parabener, slik at forbruker selv kan få gjøre seg opp en mening og evt gjøre mer research på ingrediensen.

Språket er engelsk, men er skrevet på en grei og "folkelig" måte som gjør det enkelt å forstå.

Pris: 11 kr i appstore

I tillegg så har jeg jo lært ett og annet om NYX jumbo eyepencil, selv om jeg er happy for NYX ikke tester på dyr så er det jo urovekkende at hovedingrediensen er klassifisert som irritant og at den i tillegg inneholder flere mulige kreftfremkallende stoffer i tillegg til de omdiskuterte parabenene.

Konklusjon: Denne appen var vel verdt de 11 kr og den kommer til å brukes flittig!

Har du prøvd en app om makeup, hudpleie eller parfyme på iPhone så vil jeg gjerne høre dine erfaringer:-)

Søndagsklem fra Linn

5 kommentarer:

  1. Så lurt! Denne må jeg laste ned til paden min :-)

    SvarSlett
  2. @Line: Mye gøyalt man kan gjøre med iPhone;-)
    @Tone: Ja ser ut som om appen funker bra til padden også, litt mer leservennlig også enn til iPhone:-

    Linn

    SvarSlett
  3. Smart men en ingrediens kan passe bra til en person og dårlig til en annen. Det som fremkaller allergi hos en gjør ikke det hos en annen osv. Det blir vanskelig å generalisere. Derimot finnes det noen som er kjent for å fremkalle dårlig reaksjon mer hyppig enn andre ingredienser. Smart app. :)

    SvarSlett
  4. @Maria: Det er jeg helt enig i, vi har alle forskjellig hud og ulik toleranse ovenfor ulike ingredienser. Det som klassifiseres som irritanter er ingredienser som gir oftere allergiutslag enn andre. Men det er jo også fullt mulig å få en reaksjon på ingredienser som ikke er irritanter. Det er ingen som kjenner huden din bedre enn deg selv:-)

    Klem fra Linn

    SvarSlett