mandag 5. juli 2010

Tørr hud

Tørr hud er noe de fleste opplever i varierende grad en eller annen gang gjennom livet. Jeg har selv vært plaget med tørr og sensitiv hud fra jeg var liten og er allergisk mot både såpe og parfyme.


Symptomer på tørr hud er rødhet, kløe, flass, nupper, sårhet, sprekker og huden kan ofte kjennes rå og stram.


Hva forårsaker tørr hud?
Fuktighetsbalansen i huden styres av talgkjertler som finnes over hele kroppen unntatt i håndflatene og fotsålene. Talgkjertlene skiller ut en oljeaktig substans som birdrar til å holde huden din myk, smidig og vanntett. Den lager også en slags hinne eller barriere som beskytter huden din mot irritasjoner utenfra.
Tørr hud forekommer når talgkjertelene ikke klarer å gjøre jobben sin, vi ser det ofte hos barn hvor kjertlene gjerne ikke her helt utviklet enda. Hos voksne er tørr hud oftere grunnet eksterne faktorer.


Hva hjelper mot tørr hud?
Emollients er en samlebetegnelse på ingredienser som bidrar til å mykgjøre og/eller gjenopprette naturlig fuktighetsbalanse til tørr hud. Jeg har dessverre ikke en god oversettelse på "emollients" men eksempler på emollients er Aloe Vera, jojobaolje, Avocado, Vitamin A, C og E.
Jeg anbefaler følgende rutine mot tørr hud:
  • Dusj/vask deg med såpefri hudvask. Såpe tørker ut huden. Lactacyd er et eksempel på hudvask (bør ikke brukes i ansiktet) uten såpe. Klapp huden din tørr og smør på en emollient krem eller lotion. Påfør med hårretningen. Krem virker beroligende om huden din er hard og/eller stram, mens lotion er lettere og trekker raskere inn i huden og er fin å bruke over hele kroppen. Jeg bruker ofte krem i ansiktet, hendene og føttene og lotion på resten av kroppen.
  • I løpet av dagen vask hendene med såpefri hudvask. Påfør mykgjørende krem eller lotion når huden din føles stram og tørr. Ikke la huden tørke ut!
  • Ta deg et 10-minutters bad på kvelden. Ikke la vannet være varmere enn 35 grader. Tilsett mykgjørende badeolje, den renser huden din så såpe er unødvendig. Klapp huden tørr og påfør krem eller lotion mens huden fortsatt er fuktig.
Hva bør du unngå?
Det er flere faktorer som utløser tørr hud, her er noen av dem:
  • Vær: Tørr og/eller kald luft, vind
  • Inneklima: Dårlig ventilajon, sentralvarme
  • Kjemikalier: sterke rengjøringsmidler og såpe
  • Overdreven kontakt med vann
  • Dusj/badevann som er for varmt. Hold deg under 36 grader
  • Ullklær, bruk bomull som er mer skånsomt mot huden
  • P-pille, reduserer talgkjertlenes produksjon av naturlige oljer
  • Røyking - skitner huden og forårsaker skadelige frie radikaler
  • Alder - etterhvert som du blir eldre redusereres produksjonen av de smørende oljene fra talgkjertlene.

2 kommentarer:

  1. Du bør kanskje presisere at Lactacyd ikke bør brukes i ansikt, men kun på kropp? Jeg ble i alle fall litt usikker på hva du mente, så det er kanskje greit å presisere for å være sikker på at du får frem budskapet du ønsker ;)

    SvarSlett
  2. Tusen takk Tone, og godt poeng! Hastverk er lastverk, fikser asap:)

    SvarSlett